31 mars 2015

~Hembakta semlor~

Äntligen har jag fått en spark i baken och orkat baka semlor, egentligen är det ju inte så jobbigt men det tar ganska mycket tid. Smakade nyligen på första satsen semlor och enligt mej smakar dom helt super så tänkte dela med mej av receptet jag använder.

Annas semlor
Ca. 20 st

                                                     5 dl             Vatten
                                                     50 g            Färsk jäst eller en påse torrjäst
                                                     1 msk         Mörk sirap
                                                     1/2 msk      Salt
                                                     50 g            Smör, margarin eller olja
                                                     10-12 dl     Valfritt semlemjöl

  1. Först ska man blanda jästen med det rumstempererade vattnet, efter det lägger man till kryddorna, sirapen och fettet.
  2. Blanda i mjölet deciliter för deciliter, jag använder fullkornsmjöl för att göra dem lite nyttigare men man kan blanda olika mjöl eller lägga till frön, morot eller andra saker man tycker att passar med semlorna men då bör man ta bort lite av mjölet.
  3. Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor och rulla dem sen till semlor.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca. 15 min i 225°

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar